Ingen grund til at miste nattesøvn over dine data i skyen

11/6/2024

Datatab og backup er to ting, der kan fremkalde grå hår i hovedet på de fleste, der sidder med ansvaret for en virksomheds IT. Med migrering til cloud burde der være styr på den slags, tænker man tit. Men er det sandt, og hvad er fup og fakta, når det gælder datatab og backup? Læs vores blog og få svarene.

Dengang vi begyndte at migrere data og forretningsprocesser op i skyen, var der nogle, der fik kolde fødder. Det føltes bare ikke helt rigtigt at give slip på sine data. De fleste virksomheder havde i årevis været vant til, at man selv hostede sine data på on-premise servere eller i det mindste i et datacenter et konkret, kendt, fysisk sted. Så kunne man altid gå hen og se om der var liv i lysdioderne, og hvis der var, havde man en klar fornemmelse af, at der også var levende data et sted inde i kassen. Mange har det faktisk stadig sådan, og selv her mere end ti år efter, er det langt fra alle, der er gået all-in på cloud.  

Men for dem, der har omfavnet de utallige fordele, der er ved cloud, er det en sand åbenbaring. Ingen bøvl med licenser, hardware, opdateringer og mærkelige, skjulte koder og skygge-it. Det hele ligger lige der i et browservindue og kan tilgås alle vegne fra, på alle platforme, både indenfor virksomhedens vægge og når man er på farten. Og det hele spiller sammen: Applikationer, Teams, OneDrive og så videre. Alle tiders. De fleste, der har omfavnet cloud-tanken, er også helt med på, at data ikke behøver at ligge et fysisk sted. Din Word-fil kan ligge på en server i Ikast eller en server i Idaho – det er lige meget. Det har vi accepteret. Og vi har også accepteret, at det med at have ting liggende lokalt, det er ikke så fedt. Så vi valser rundt i OneDrive og har en fest.  

Og så er alt jo skønt og dandy. Eller hvad?

Backup er ikke det samme som backup

Ikke så hastig. Der er nemlig en faldgrube i cloud, som mange kender til, flere ikke kender til, og endnu flere ignorerer. Nemlig den, at MS365 og OneDrive (som er de mest brugte cloud-løsninger til stort set alle brancher) ikke leverer backup. Det står faktisk et eller andet sted i Microsofts brugerbetingelser (formentlig lige efter den der med, at hvis du har læst hele vejen hertil, har du lige vundet 10.000 dollars; penge, ingen nogensinde har fået).

Det fungerer sådan, at MS365 og OneDrive har en tredive-dags-backup-funktion. Det vil altså sige i praksis, at hvis man af vanvare kommer til at slette en fil eller en mappe med data, og ikke opdager det, så er hele pivtøjet væk efter 30 dage. Og det er ikke sådan, at der står en server i muggen kælder et sted, hvor jeres filer tilfældigvis er strandet og kan hentes op i dagslyset af en flink medarbejder. De er væk. Som i helt, uigenkaldeligt, endegyldigt, permanent og uhjælpeligt væk.  

OneDrive er bygget sådan med sin filstruktur, at det grafisk ligner den gamle Windows-struktur. Der er mapper og mapper inden i mapper. Og sådan kan vi mennesker godt lide at forstå verden, selv den digitale: Som fysiske objekter. Men det er en illusion. Det er kun data, vi ser.  

Datatab kan være alt lige fra småirriterende til en katastrofe for en virksomhed. Prøv at forestille dig, hvad det ville betyde for jer, hvis I mistede alt det arbejde, der er foretaget de sidste 30 dage. Eller bare de sidste fem?  

Fem mulige scenarier for datatab

I den virkelige verden sker der fejl. Mennesker gør ting, der ikke var meningen, eller ikke var hensigtsmæssige. Og IT-systemer er ikke altid bygget med en tolerance for, at der sidder et menneske ved tastaturet og har en dårlig dag.  

De fem mest almindelige årsager til, at data forsvinder, er:

Menneskelige fejl
En medarbejder sletter en fil ved et uheld, eller en konto eller en række mapper. Og ingen opdager det, før det er for sent.

Phishing og ransomware
Cyberangreb rammer flere og flere mindre virksomheder – fordi de store er for gode til at passe på sig selv. Det er en reel trussel, som kun vokser dag for dag.  

Hævn og uhæderlighed
Vi er ikke meget for at tro det om vores medmennesker, men vrede, sårede mennesker kan gøre skade i affekt – fx ved lige at slette konti, mails, filer og hele mapper. Det sker – desværre.

Lidt for kæk offboarding
Når en medarbejder rejser, skal der ryddes op på drevet og på medarbejderens enheder. Det kan ske, at nogen bliver lovlig ihærdige og får ting slettet, før de er overdraget korrekt.

Ild, mår og cola
Har man data liggende på fysiske enheder, som fx en server inde i kosteskabet, eller på en kuffert fuld af databånd, har man også noget, der kan gå i stykker rent fysisk. Og så kan data forsvinde.

Spol tiden tilbage med en ægte backupløsning

Svaret på alt dette er jo ikke, at det er noget, man kan gardere sig mod. Det kan man ikke. Men med en ordentlig og funktionel backupløsning har man altid muligheden for at spole tiden tilbage til før, en af de fem ovenstående ting skete. Afhængigt af ens ambitionsniveau er det i dag muligt at have ægte backupløsninger, der gemmer hele jeres datasæt flere gange i døgnet, så man i det højeste risikerer at miste nogle få timers data, i stedet for dage eller uger.  

Vi har skrevet en lille guide, hvor vi går lidt mere i dybden med de fem scenarier, og hvor vi beskriver, hvad man kan gøre for at sikre sig ro i maven.  

Hent den her  

Og hvis du er klar til at høre mere om datatab og ægte backup, så har vi løsningerne til jer. Bare tag fat i os og få en uforpligtende snak.